DHSS haalt Agency contract met Jan De Nul binnen voor TenneT project Hollandse Kust (Noord) (west Alpha)

29 november 2021

DHSS haalt Agency contract met Jan De Nul binnen voor TenneT project Hollandse Kust (Noord) (west Alpha)

Jan De Nul heeft het scheepsagentuurcontract gegund aan DHSS voor de aanleg van hoogspanningskabels voor de netaansluiting voor de projecten Hollandse Kust (Noord) en (West Alpha) van TenneT. Jan De Nul is, als onderdeel van het consortium “JLC” samen met LS-Cable & System, verantwoordelijk voor de levering en installatie van 210 km offshore kabel in opdracht van TenneT. Jan De Nul Group zorgt voor het transport, de aanleg en de bescherming van de kabels, terwijl LC-Cable & System verantwoordelijk is voor de levering, de afsluiting en het testen van de kabels.

De eerste proeven op het strand van Wijk aan Zee voor de fysieke kabelaanleg in 2022 zijn succesvol afgerond, door met behulp van waterjetting technologie exportkabels te laten zakken via de op maat gemaakte Sunfish. Een andere proef zal worden gedaan door de kabel te graven via een ander geavanceerd hulpmiddel, genaamd Starfish.

De exportkabelsystemen Hollandse Kust (Noord) en Hollandse Kust (West Alpha) zullen elk bestaan uit twee 220 kV AC-kabelsystemen. Deze vier kabelsystemen hebben een totale lengte van 210 km en verbinden de windparken met het Nederlandse elektriciteitsnet op land bij Beverwijk, net ten noorden van de haven van IJmuiden. Als ze operationeel zijn, zullen deze windparken tot 1.400 MW opwekken, genoeg groene stroom om in de jaarlijkse behoefte van 1,4 miljoen huishoudens te voorzien.

Jan De Nul is, als onderdeel van het consortium “JLC” samen met LS-Cable & System, verantwoordelijk voor de levering en installatie van 210 km offshore kabel in opdracht van TenneT.
DHSS zal Jan de Nul bij dit project assisteren vanuit haar achterban in de haven van IJmuiden en zal verantwoordelijk zijn voor scheepsagentuurdiensten, kadelogistiek, lokale inkoop en houderijdiensten.

Meer informatie over de projecten op https://www.netopzee.eu/hollandsekustnoord/

of download gratis de TenneT BouwApp uit de App Store (iOS) of Google Play (Android). De BouwApp geeft u actuele informatie over de werkzaamheden.